Literatuur

  1. Verordening (EG) Nr. 41/2009, Publikatieblad van de Europese Unie; 21-1-2009
  2. Allergenenwetgeving in Warenwet, www.allergenenconsultancy.nl
  3. Voedsel en Waren Autoriteit Informatieblad 65 / 16-09-2004, p. 1-6.
  4. Warenwetbesluit Etikettering Levensmiddelen (WEL); Besluit van 10 december 1991; Wijzigingsbesluit, Besluit van 11 oktober 1999
  5. CBO Richtlijn Coeliakie en Dermatitis Herpetiformis, Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen; Haarlem, 2008 www.cbo.nl/thema/Richtlijnen/Overzicht-richtlijnen/Gastro-intestinale-aandoeningen, naar onderwerp: Coeliakie en Dermatitis Herpetiformis
  6. Janssen, F.W. Nieuwe EU verordening Glutenvrij. Website NCV: www.glutenvrij.nl/Glutenvrij leven/Het glutenvrije dieet?/wetten en etiketten/EU verordening
  7. Arentz-Hansen e.a. ‘The molecular basis for oat intolerance in patients with celiac disease’. Institute of Immunology, Rikshospitalet University Hospital, University of Oslo, Oslo, Norway. PLoS Med. 2004 Oct;1(1):e1. Epub 2004 Oct 19.
  8. Janssen, F.W. et al, Hoe vrij van gluten is “glutenvrij”. Onderzoek van glutenvrije producten naar de aanwezigheid van tarwe-, rogge-, gerst- en havergluten door middel van SDS-elektroforese en immunoassay op nitrocellulose. Rapport KvW. Zutphen, 1989.
  9. Janssen, F.W. ‘Bij bier schuilt een addertje onder het gras’. Kwartaalblad Nederlandse Coeliakie Vereniging Glutenvrij, 2000 (27), p. 21.
  10. Janssen, F.W., van Klinken, F. ‘Zijn sojasauzen glutenvrij’ Kwartaalblad Nederlandse Coeliakie Vereniging Glutenvrij, september 2008, p. 20-23.
  11. Ellis, H.J., Parnell, N.D.J., Thomas, P.D. et al , Cornflakes and coeliac disease. Conferentieverslag Association of European Coeliac Societies. The Finnish Coeliac Society, Tampere, 1998

Verder geraadpleegde bronnen

  • Coeliakie/dermatitis herpetiformis, Bastiani, W., H. 10 Dieetbehandelingsrichtlijnen, Elsevier/de Tijdstroom; sept. 2009.
  • Bastiani, W., van Drongelen, K., Productinformatie bij coeliakie: Van Warenwet naar warenkennis. Diëtistencongres ‘Coeliakie 2000’, Noordwijkerhout, 15 september 2000, p.1.
  • Janatuinen, E.K., Kemppainen, T.A., Julkunen, R.J.K., Kosma V.M. et al. ‘No harm from five year ingestion of oats in coeliac disease’. Gut, 2002 (50), p. 332–335.
  • Janatuinen, E.K., Kemppainen, T.A., Pikkarainen, P.H., Holm, K.H. et al. . ‘Lack of cellular and humoral immunological responses to oats in aduts with celiac disease’. Gut, 2000 (46), p. 327–331.
  • Peräaho, M K., Kaukinen, K., Mustalahti, N., Vualteenaho, M. et al. (2004). ‘Effects of oats-containing gluten-free diet on symptoms and quality of life in celiac disease. A randomized study’. Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2004 (39), p. 27–31.
  • Janssen, F.W. “Glutenvrij:hoe is dat warenwettelijk geregeld” Kwartaalblad Nederlandse Coeliakie Vereniging Glutenvrij, 2007 (34), p. 1-7.
  • Janssen, F.W., Hägele G.H., van Triest, M., de Baaij, J.A. Contamination of rolled oats with wheat, rye and barley. Rapport Keuringsdienst van Waren IGB-KvW Zutphen. 1998, 9003/98/1.