- Verordening (EG) Nr. 41/2009, Publikatieblad van de Europese Unie; 21-1-2009
- Allergenenwetgeving in Warenwet, www.allergenenconsultancy.nl
- Voedsel en Waren Autoriteit Informatieblad 65 / 16-09-2004, p. 1-6.
- Warenwetbesluit Etikettering Levensmiddelen (WEL); Besluit van 10 december 1991; Wijzigingsbesluit, Besluit van 11 oktober 1999
- CBO Richtlijn Coeliakie en Dermatitis Herpetiformis, Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen; Haarlem, 2008 www.cbo.nl/thema/Richtlijnen/Overzicht-richtlijnen/Gastro-intestinale-aandoeningen, naar onderwerp: Coeliakie en Dermatitis Herpetiformis
- Janssen, F.W. Nieuwe EU verordening Glutenvrij. Website NCV: www.glutenvrij.nl/Glutenvrij leven/Het glutenvrije dieet?/wetten en etiketten/EU verordening
- Arentz-Hansen e.a. ‘The molecular basis for oat intolerance in patients with celiac disease’. Institute of Immunology, Rikshospitalet University Hospital, University of Oslo, Oslo, Norway. PLoS Med. 2004 Oct;1(1):e1. Epub 2004 Oct 19.
- Janssen, F.W. et al, Hoe vrij van gluten is “glutenvrij”. Onderzoek van glutenvrije producten naar de aanwezigheid van tarwe-, rogge-, gerst- en havergluten door middel van SDS-elektroforese en immunoassay op nitrocellulose. Rapport KvW. Zutphen, 1989.
- Janssen, F.W. ‘Bij bier schuilt een addertje onder het gras’. Kwartaalblad Nederlandse Coeliakie Vereniging Glutenvrij, 2000 (27), p. 21.
- Janssen, F.W., van Klinken, F. ‘Zijn sojasauzen glutenvrij’ Kwartaalblad Nederlandse Coeliakie Vereniging Glutenvrij, september 2008, p. 20-23.
- Ellis, H.J., Parnell, N.D.J., Thomas, P.D. et al , Cornflakes and coeliac disease. Conferentieverslag Association of European Coeliac Societies. The Finnish Coeliac Society, Tampere, 1998
Verder geraadpleegde bronnen
- Coeliakie/dermatitis herpetiformis, Bastiani, W., H. 10 Dieetbehandelingsrichtlijnen, Elsevier/de Tijdstroom; sept. 2009.
- Bastiani, W., van Drongelen, K., Productinformatie bij coeliakie: Van Warenwet naar warenkennis. Diëtistencongres ‘Coeliakie 2000’, Noordwijkerhout, 15 september 2000, p.1.
- Janatuinen, E.K., Kemppainen, T.A., Julkunen, R.J.K., Kosma V.M. et al. ‘No harm from five year ingestion of oats in coeliac disease’. Gut, 2002 (50), p. 332–335.
- Janatuinen, E.K., Kemppainen, T.A., Pikkarainen, P.H., Holm, K.H. et al. . ‘Lack of cellular and humoral immunological responses to oats in aduts with celiac disease’. Gut, 2000 (46), p. 327–331.
- Peräaho, M K., Kaukinen, K., Mustalahti, N., Vualteenaho, M. et al. (2004). ‘Effects of oats-containing gluten-free diet on symptoms and quality of life in celiac disease. A randomized study’. Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2004 (39), p. 27–31.
- Janssen, F.W. “Glutenvrij:hoe is dat warenwettelijk geregeld” Kwartaalblad Nederlandse Coeliakie Vereniging Glutenvrij, 2007 (34), p. 1-7.
- Janssen, F.W., Hägele G.H., van Triest, M., de Baaij, J.A. Contamination of rolled oats with wheat, rye and barley. Rapport Keuringsdienst van Waren IGB-KvW Zutphen. 1998, 9003/98/1.