Glutenvrij, wetgeving en etiket.

Per 1 januari 2012 is de definitie van “glutenvrij”: minder of gelijk aan 20 mg per kg product, zoals dat aan de consument wordt verkocht. Voorheen was de norm voor glutenvrij: 200 ppm.
Er zijn dus twee belangrijke wijzigingen in de wetgeving. Namelijk:

  1. de eenheid waarin de hoeveelheid wordt uitgedrukt is gewijzigd en tevens gerelateerd aan de huishoudelijk bekende hoeveelheid van 1 kg. De betekenis van de norm als ratio, als hoeveel gluten per zekere hoeveelheid product, is gelijk.
  2. de norm is een factor 10 strenger geworden.

Elk product, dat via woord of beeld als “glutenvrij” wordt gepresenteerd, valt vanaf 1 januari a.s. onder deze norm.
De uitlooptijd voor oudere verpakkingen of recepturen is dan afgelopen, verkoop ervan is dan niet meer toegestaan.
De norm geldt voor alle als “glutenvrij” gepresenteerde producten, het maakt hierbij geen verschil of de producten van nature glutenvrij zijn of dat ze glutenvrij zijn bereid.